
 
 
 OPINION OF TRUSTEES 
____________________________________________________________________________ 
 
 In Re 
 
Complainant:   Pensioner   
Respondent:     Employer 
ROD Case No:    CA-0097 – October 7, 2011 
 
 
Trustees:      Michael H. Holland, Daniel L. Fassio, Morris D. Feibusch, and Carlo Tarley 
 
  
The Trustees have reviewed the facts and circumstances of this dispute concerning the provision 
of benefits under the terms of the Coal Industry Retiree Benefit Act of 1992 (Coal Act) 
Employer Benefit Plan maintained pursuant to section 9711 of the Internal Revenue Code. 
 
 
 
 Background Facts 
 
Complainant is receiving health benefits from Respondent under the terms of the Coal Industry 
Retiree Benefit Act of 1992 Employer Benefit Plan (the “Plan”).  Complainant attempted to refill 
a prescription for Viagra, but Respondent’s pharmacy benefit manager (the “PBM”) denied 
payment.  The PBM then faxed a pre-authorization form consisting of 13 questions to 
Complainant’s physician.  Complainant’s physician filled out the pre-authorization form and 
faxed it to the PBM the following day.  However, the PBM denied payment again because 
Complainant’s physician failed to answer all of the questions on the pre-authorization form.  
Another physician subsequently filled out the pre-authorization form on Complainant’s behalf 
and returned it to the PBM.  The prescription was ultimately filled, and Complainant was 
approved to receive benefits for Viagra for one year.       
 
Complainant asserts that Respondent may not include questions in a pre-authorization form for 
Viagra prescriptions beyond the six guidelines set forth in ROD 98-024. 
 
 

Dispute 
 
May Respondent require Complainant’s physician to complete a pre-authorization form 
containing questions other than the six guidelines set forth in ROD 98-024 for Complainant to 
receive benefits for Viagra? 
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 Positions of the Parties 
 
Position of the Complainant: Respondent may only require Complainant’s physician to address 
the six guidelines set forth in ROD 98-024, and other similar RODs pertaining to Viagra, for 
Complainant to receive benefits for Viagra. 
 
Position of the Respondent:  The Plan Administrator may require a pre-authorization form as a 
health care cost containment measure pursuant to Article IV of the Plan. 
 

 

Pertinent Provisions 
 

The preamble to Article III of the Plan states: 

ARTICLE III BENEFITS 

Subject to Article IV, the benefits provided under this Plan are set forth in 
this Article III.  Benefit payments shall not exceed reasonable and 
customary charges for covered services and supplies.  Covered services shall 
be limited to those services which are reasonable and necessary for the 
diagnosis or treatment of an illness or injury and which are given at the 
appropriate level of care, or are otherwise provided for in the Plan.  The fact 
that a procedure or level of care is prescribed by a physician does not mean 
that it is medically reasonable or necessary or that it is covered under this 
Plan.  In determining questions of reasonableness and necessity, due 
consideration will be given to the customary practices of physicians in the 
community where the service is provided.  Services which are not 
reasonable and necessary shall include, but are not limited to the following: 
procedures which are of unproven value or of questionable current 
usefulness; procedures which tend to be redundant when performed in 
combination with other procedures; diagnostic procedures which are 
unlikely to provide a physician with additional information when they are 
used repeatedly; procedures which are not ordered by a physician or which 
are not documented in timely fashion in the patient’s medical records; 
procedures which can be performed with equal efficiency at a lower level of 
care.  The benefits described in this Article are subject to any requirements 
implemented pursuant to Article IV.  Covered services that are medically 
necessary will continue to be provided, and accordingly, while benefit 
payments may be subject to managed care and cost containment rules, this 
paragraph shall not be construed to detract from plan coverage or eligibility 
as described in this Article III. 
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Article III.A(4)(a) of the Plan states in pertinent part:  

 
(4) Prescription Drugs 
 

(a) Benefits Provided 
 
Benefits are provided for insulin and prescription drugs (only those 
drugs which by Federal or State law require a prescription) dispensed by 
a licensed pharmacist and prescribed by a (i) physician for treatment or 
control of an illness or a nonoccupational accident or (ii) licensed dentist 
for treatment following the performance of those oral surgical services 
set forth in (3)(e).  The initial amount dispensed shall not exceed a 30 
day supply.  Any original prescription may be refilled for up to six 
months as directed by the attending physician.  The first such refill may 
be for an amount up to, but no more than, a 60 day supply.  The second 
such refill may be for an amount up to, but not more than, a 90 day 
supply.  Benefits for refills beyond the initial six months require a new 
prescription by the attending physician. 

 
Article III.A(10)(b) of the Plan states:  
 
 (10) General Provisions 

    (b) Administration 

The Plan Administrator is authorized to promulgate rules and 
regulations to implement and administer the Plan, and such rules and 
regulations shall be binding upon all persons dealing with the 
Beneficiaries claiming benefits under this Plan.  The Trustees of the 
UMWA 1992 Benefit Plan will resolve any disputes, including 
excessive fee disputes, to assure consistent application of the Plan 
provisions which are identical to the benefit provisions of the 1992 
Benefit Plan. 

 

Article IV.A of the Plan states in pertinent part: 
 
           The Employer may also implement a formulary for prescription drugs;  
          implement a mail-order procedure for prescription drugs, including  

          appropriate limits on quantity and periodic physician review; and   
         subject the prescription drug program to a rigorous review of appropriate 
         use.  
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Article IV.B of the Plan states:  

 
           In addition, the Employer may implement certain other managed care and  
                      cost containment rules, which may apply to benefits provided both by PPL 
                      providers and by non-PPL sources, but which (except for the co-payments 
           specifically provided for in the Plan) will not result in a reduction of  
                      benefits or additional costs for covered services provided under the Plan. 
 

 

Discussion 
 

Article III of the Plan provides coverage for prescription drugs dispensed by a licensed 
pharmacist, provided that they are medically necessary.  Article IV.B of the Plan permits 
Employers to implement cost containment rules that do not result in a reduction of benefits or 
additional costs for covered services under the Plan.   
 
Respondent adopted the pre-authorization form in the instant case as a cost containment measure 
to ensure the medical necessity of Viagra prescriptions.  The Funds’ Pharmacy Program Manager 
and Medical Director have determined that Respondent’s pre-authorization form provides a 
reasonable basis for determining the medical necessity of Viagra prescriptions.  Inasmuch as the 
terms of the Plan subject prescription drug benefits to cost containment rules implemented by the 
Employer, Respondent’s pre-authorization form does not result in a reduction of benefits.  
Furthermore, Respondent’s pre-authorization form imposes no additional costs on Complainant 
and is, therefore, a permissible cost containment rule under the terms of the Plan.   
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Respondent may require the completion of its pre-authorization form before providing benefits 
for a Viagra prescription.   
 

 


