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 OPINION OF TRUSTEES 
____________________________________________________________________________ 
 
 In Re 
 
Complainant:     Pensioner 
Respondent:      Employer   
ROD Case No:     CA-062 – April 14, 2005 
 
Trustees:  Micheal W. Buckner, A. Frank Dunham, Michael H. Holland, and 
   Elliot A. Segal. 
 
The Trustees have reviewed the facts and circumstances of this dispute concerning the provision 
of benefits under the terms of the Coal Industry Retiree Benefit Act of 1992 (Coal Act) 
Employer Benefit Plan maintained pursuant to section 9711 of the Internal Revenue Code. 
 
 Background Facts 
 
The Complainant, who is eligible for health benefits coverage as a Pensioner under the Coal Act 
Employer Benefit Plan, has raised two issues concerning his health benefits coverage 
administered by the Respondent.  The first issue is whether the Complainant is required to pay a 
co-payment for laboratory and x-ray services, ambulance travel and physical therapy under the 
Coal Act Employer Benefit Plan.  According to a representative for the Respondent’s insurance 
carrier, the Complainant is required to pay a $5.00 co-payment for all services except for in-
patient hospital stays.  A $5.00 co-payment is also required for a physician’s visit in the hospital. 
 
The second issue raised by the Complainant concerns coverage for underpads for the 
Complainant’s 36-year-old disabled son who is bedridden.  According to a letter from the 
physician of the Complainant’s son, underpads are medically necessary to prevent bedsores.  The 
Respondent provided coverage for the underpads when the Complainant’s son received them 
through a home health care agency.  However, effective October 2000, the home health care 
agency stopped providing underpads, and the Complainant then began purchasing underpads 
from a medical supply company.  The Respondent denied payment for the underpads purchased 
from the medical supply company stating that only underpads supplied through a home health 
care agency are covered under the Plan.  Since August 2001, the Respondent has provided 
coverage for underpads supplied through a home health care agency.  However, the Complainant 
states that because the underpads provided by the home health care agency are of a poor quality 
he purchases one box of higher quality underpads each month from the medical supply company. 
The Complainant states that the underpads are a covered benefit and that the Respondent should 
reimburse him for the cost of the underpads that he has had to purchase since October 2000. 
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 Dispute 
 
Does the Respondent’s health plan comply with the terms of the Coal Act Employer Benefit 
Plan? 
 
 Positions of the Parties 
 
Position of the Complainant: The Respondent’s health plan is not in compliance with the Coal 
Act Employer Benefit Plan because a co-payment for x-ray, laboratory and ambulance services 
or physical therapy is not required under the Coal Act Employer Benefit Plan.  Furthermore, 
underpads are a covered benefit under the Employer Benefit Plan whether they are purchased 
through a home health agency or over the counter.   
 
Position of the Respondent: The Respondent has interpreted the Coal Act Employer Benefit Plan 
correctly, and the insurance carrier is administering it correctly. 
 
 Pertinent Provisions 
 
The Introduction to Article III of the Employer Benefit Plan states in pertinent part: 
 

Covered services shall be limited to those services which are reasonable and necessary 
for the diagnosis or treatment of an illness or injury and which are given at the 
appropriate level of care, or are otherwise provided for in the Plan.  The fact that a 
procedure or level of care is prescribed by a physician does not mean that it is medically 
reasonable or necessary or that it is covered under this Plan. 

 
Article III A. (2) (c) of the Coal Act Employer Benefit Plan provides: 
 A. Health Benefits 
   
  (2) Outpatient Hospital Benefits 
 
   (c) Laboratory Tests and X-rays 
   

Benefits are provided for laboratory tests and x-ray services performed in 
the outpatient department of a hospital which provides such services and 
when they have been ordered by a physician for diagnosis or treatment of 
a definite condition, illness or injury. 
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Article III A. (3) indicates that benefits are provided in part for: 
 
  (h) Home, Clinic, and Office Visits 
 

Benefits are provided for services rendered to a Beneficiary at home, in a 
clinic (including the outpatient department of a hospital) or in the 
physician’s office for the treatment of illnesses or injuries, if provided by a 
physician.   

*    *    * 
 
  (j) Laboratory Tests and X-rays 
 

Benefits will be provided for laboratory tests and x-rays performed in a 
licensed laboratory when ordered by a physician for diagnosis or treatment 
of a definite condition, illness or injury. 

 
Such benefits will not cover laboratory tests and x-rays ordered in 
connection with a routine physical examination, unless the examination is 
considered medically necessary by a physician. 

 
Article III. A. (6) of the Employer Benefit Plan states in pertinent part: 
 

(6) Home Health Services & Equipment 
 
  (b) Physical and Speech Therapy 
 

Benefits are provided for physical and speech therapy services at home 
when prescribed by a physician to restore functions lost or reduced by 
illness or injury.  Such services must be performed by qualified personnel. 
When the Beneficiary has reached his or her restoration potential, the 
services required to maintain this level do not constitute covered care. 

 
*    *    * 

 
(d) Medical Equipment 

 
Benefits are provided for rental or, where appropriate, purchase of medical 
equipment suitable for home use when determined to be medically 
necessary by a physician. 
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Article III A. (7) provides in pertinent part: 
   
 
 (7) Other Benefits  
 

*    *    * 
 

(b) Physical Therapy 
 

Benefits are provided for physical therapy in a hospital, skilled nursing 
facility, treatment center, or in the Beneficiary's home.  Such therapy must 
be prescribed and supervised by a physician and administered by a 
licensed therapist.  The physical therapy treatment must be justified on the 
basis of diagnosis, medical recommendation and attainment of maximum 
restoration. 

 
*    *    * 

 
(e) Ambulance and Other Transportation 

 
 Benefits are provided for ambulance transportation to or from a hospital, 
 clinic, medical center, physician's office, or skilled nursing care facility, 
 when considered medically necessary by a physician. 

 
With prior approval from the Plan Administrator benefits will also be 
provided for other transportation subject to the following conditions: 

 
 1. If the needed medical care is not available near the Beneficiary's home and 

the Beneficiary must be taken to an out-of-area medical center. 
 
 2. If the Beneficiary requires frequent transportation between the 

Beneficiary's home and a hospital or clinic for such types of treatment as 
radiation or physical therapy or other special treatment which would 
otherwise require hospitalization, benefits will be provided for such 
transportation only when the Beneficiary cannot receive the needed care 
without such transportation. 

 
 3. If the Beneficiary requires an escort during transportation, the attending 

physician must submit satisfactory evidence as to why the Beneficiary 
needs an escort. 
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Article III A. (8) of the Coal Act Employer Benefit Plan provides in pertinent part: 
 
 A.  Health Benefits 
 
  (8)  Co-payments and Deductibles 
  

Certain benefits provided in this Plan shall be subject to the co-payments set forth 
below and such co-payments shall be the responsibility of the Beneficiary.  The 
Plan Administrator shall implement such procedures as deemed appropriate to 
achieve the intent of these co-payments.  Beneficiaries and providers shall provide 
such information as the Plan Administrator may require to effectively administer 
these co-payments, or such Beneficiaries or providers shall not be eligible for 
benefits or payments under this Plan.  Any overpayment to a provider who 
overcharges the Plan in lieu of collecting the applicable co-payment from a 
participant or beneficiary shall be repaid to the Plan Administrator by such 
provider. 

 
Co-payments for covered Health Benefits are established as follows: 
 
Benefit                                           Co-Payment                 
(a) Physician services as an                      $5.00 per visit up to a  
outpatient as set forth in               maximum of $100 per 12- 
section A(2) and physician visits             month period per family.       
in connection with the benefits     
set forth in section A(3), paragraph   
(c) but only for pre- and post-           
natal visits if the physician             
charges separately for such visits 
in addition to the charge for 
delivery, and paragraphs (g) 
through (m), paragraph (n) except 
inpatient surgery, paragraph (o) 
and section A(7) paragraph (f). 
 
(b) Prescription drugs and               $5 per prescription or refill up  
insulin, as set forth in section          to $50 maximum per 12-month period 
A(4) and take-home drugs following   per family.  Note:  For purposes of  
hospital confinement as set               this co-payment provision, a prescrip- 
forth in section (A)(1)(a).               tion or refill shall be deemed to be 
                                                each 30 days (or fraction thereof) 
      supply. 
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 *    *    * 
 
Q&A 81-52 provides: 
 
     Control 
     Number  
     81-52 
 
 
Subject: Copayment for Laboratory and X-ray Services 
 
References: Amended 1950 & 1974 Benefit Plans & Trusts,  

Article III, Sections A (3) (j) and A (8) (a) 
 

Other:  1981 Contract Q&A #50 
 

Question: 
 
Are laboratory and x-ray services subject to co-payment? 
 
Example 1:  An independent provider of laboratory and x-ray services is used by 
physicians.  The provider bills the Plan on a fee-for-service basis.  Are the provider's 
services subject to co-payment? 
 
Example 2:  An outpatient department of a hospital bills the Plan for an emergency room 
visit.  Although not indicated on the claim, the bill includes both hospital (emergency 
room) services and the attending physician's visit.  The radiologist who takes and 
interprets x-rays ordered by the attending physician bills the Plan separately.  Are the 
radiologist's services subject to co-payment? 
 

 
Answer: 
 
No, the laboratory and x-ray services, including the diagnostic services of the clinical 
pathologists and radiologists, are not subject to co-payment. 
 
Example 1: The laboratory and x-ray services are not subject to co-payment, but the visits 
to the physician who ordered the lab's services are subject to co-payment. 
 
Example 2: The emergency room visit is subject to co-payment but the radiologist's 
services are not. 
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Article III A. (10) (b) of the Coal Act Employer Benefit Plan states: 
 
  (10)  General Provisions 
 
   (b)  Administration 
 

The Plan Administrator is authorized to promulgate rules and regulations 
to implement and administer the Plan, and such rules and regulations shall 
be binding upon all persons dealing with the Beneficiaries claiming 
benefits under this Plan.  The Trustees of the UMWA 1992 Benefit Plan 
will resolve any disputes, including excessive fee disputes, to assure 
consistent application of the Plan provisions which are identical to  the 
benefit provisions of the 1992 Benefit Plan. 

  
Article IV A. and B. of the Coal Act Employer Benefit Plan states: 
 
  Article IV.  Managed Care, Cost Containment 
 
  A. The Employer may adopt Participating Provider Lists (PPL's) of 

physicians, hospitals, pharmacies and other providers, provided that any 
such PPL has been approved for adoption under the Employer's benefit 
plan maintained pursuant to Article XX(c)(3)(i) of the National 
Bituminous Coal Wage Agreement of 1993 ("1993 NBCWA").  The 
Employer may also implement a formulary for prescription drugs; 
implement a mail-order procedure for prescription drugs, including 
appropriate limits on quantity and periodic physician review; and subject 
the prescription drug program to a rigorous review of appropriate use. 

 
B. In addition, the Employer may implement certain other managed care and 

cost containment rules, which may apply to benefits provided both  by PPL 
providers and by non-PPL sources, but which (except for the co-payments 
specifically provided for in the Plan) will not result in a reduction of 
benefits or additional costs for covered services provided under the Plan. 
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Discussion 
 
The first issue raised is whether a co-payment is required for x-ray and laboratory services, 
ambulance travel and physical therapy.   Article III A. (8) addresses generally the issue of co-
payments under the Plan.  It provides that a co-payment applies to physician services as an 
outpatient as set forth in Article III A. (2), and for physician visits when provided in connection 
with laboratory and x-ray services, among others, provided under Article III A. (3) of the Plan.   
Further, in Q & A 81-52, the Trustees specifically reviewed whether co-payments were required 
for laboratory and x-ray services.  The Trustees found that laboratory and x-ray services 
including diagnostic services of the clinical pathologists and radiologists, are not subject to a co-
payment.  The Trustees further found that where a beneficiary is billed for an emergency room 
visit and is billed separately for the radiologist’s services, the emergency room visit is subject to 
a co-payment (because of the attending physician’s visit), but the radiologist’s services are not. 
 
The other services that the Complainant states that he should not have to pay a co-payment for 
are physical therapy and ambulance transportation (addressed under Article III A. (6)(b), Article 
III A. (7) (b), and Article III A. (7) (e)).  Co-payments for services provided under these 
provisions are not required because they are not included under the co-payment provision.   
 
The Respondent’s requirement that a beneficiary pay a co-payment for all services except in-
patient hospital services is not consistent with the Plan because Article III A. (8)  limits the co-
payment to specific provisions under Article III A. of the Coal Act Employer Benefit Plan.  
Consequently, the Respondent’s administration of Article III A. (8) is not in compliance with the 
Coal Act Employer Benefit Plan. 
 
Regarding the other issue raised by the Complainant, the Introduction of Article III of the 
Employer Benefit Plan states that covered services shall be limited to those services which are 
reasonable and necessary for the diagnosis or treatment of an illness or injury.  Article III A. 
(6)(d) of the Coal Act Employer Benefit Plan states that benefits are provided for the purchase of 
medical equipment suitable for home use when determined by a physician to be medically 
necessary.  Benefits are provided for medical supplies including, but not limited to, those 
necessary to maintain homebound or bedridden beneficiaries when determined to be medically 
necessary by a physician.  Disposable sheets and pads, heating pads and supplies for home 
management of open or draining wounds are examples of covered medical supplies.  See ROD 
88-314.   
 
The Respondent states that only underpads purchased through a home health care agency are 
covered under the Plan.  Thus, the issue here is not whether the underpads are medically 
necessary, but whether the Coal Act Employer Benefit Plan limits where medical supplies 
covered under the Plan should be purchased.  The Coal Act Employer Benefit Plan is silent 
concerning where to purchase medical supplies covered under Article III A. (6) (d).   
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Article IV A. of the Coal Act Employer Benefit Plan states that the Employer may adopt 
Participating Provider List (PPL’s) of physician, hospitals, pharmacies and other providers, 
provided that any such PPL has been approved for adoption under the Employer’s benefit plan 
maintained pursuant to Article XX (c) (3) (i) of the National Bituminous Coal Wage Agreement 
of 1993.  In the absence of an approved PPL, the Respondent is required to reimburse the 
Complainant for the purchased underpads.         
 

Opinion of the Trustees 
 
The Respondent’s administration of the co-payment provision is not in compliance with Article 
III A. (8) of the Coal Act Employer Benefit Plan.  The Respondent is required to reimburse the 
Complainant for underpads purchased from a medical supply company since October 2000.  
 


