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 OPINION OF TRUSTEES 
____________________________________________________________________________ 
 
 In Re 
 
Complainant:  Pensioner    
Respondent:      Employer    
ROD Case No:     CA-058 – April 14, 2005                            
 
Trustees:          Micheal W. Buckner, A. Frank Dunham, Michael H. Holland, and 
      Elliot A. Segal. 
 
The Trustees have reviewed the facts and circumstances of this dispute concerning the provision 
of benefits under the terms of the Coal Industry Retiree Benefit Act of 1992 (Coal Act) 
Employer Benefit Plan maintained pursuant to section 9711 of the Internal Revenue Code. 
 
 Background Facts 
 
The Complainant, who is bedridden, lives with his daughter and her husband.  Since 1996, due to 
multiple medical problems, the Complainant’s physician has ordered that home health care 
services be provided through a home health care agency for the Complainant.  The home health 
agency provided the following services for the Complainant: monthly blood work and weekly 
assistance with bathing and grooming.   
 
Prior to February 5, 1998, if a patient required venipuncture (drawing of blood), which was 
considered a skilled service by Medicare, coverage for supportive services such as home health 
aides was also covered by Medicare.  Consequently, the services that the Complainant received 
from the home health agency prior to February 5, 1998, were covered by Medicare.  However, 
due to a change in Medicare policy, effective February 5, 1998, venipuncture no longer qualified 
as a skilled service.  Therefore, effective February 5, 1998, a patient who had previously 
received coverage for home health aide services based solely on venipuncture, no longer 
qualified for these services. 
 
As a result of changes in Medicare policy, on February 5, 1998, the home health care agency 
contacted the Respondent to inquire as to whether the services previously covered by Medicare 
would be covered under the Respondent’s Employer Benefit Plan.  According to the form 
completed by the home health agency representative who spoke with the Respondent’s insurance 
carrier, no deduction, pre-authorization, or monthly telephone call would be required for the 
services discussed.  The form also indicated that there was no limit on visits per calendar year 
and the claims would be paid at 100%.  The agency representative noted that itemized billing 
was to accompany the home health nursing notes.  
 
Effective February 10, 1998, the home health care agency continued to provide to the 
Complainant the same services that had previously been covered by Medicare.  By letter dated  
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February 23, 1998, the home health care agency notified the Complainant that per the 
Complainant’s request, billing for the home health agency charges had been switched from 
Medicare to the Complainant’s private insurance (the Respondent).  According to the 
Respondent’s insurance carrier, the charges for February were received in April 1998 and the 
charges for March and April were received in July 1998.  The notation on the Explanation of 
Benefit (EOB) statements from the Respondent’s insurance carrier for those months indicates 
that no charges were paid but that the charges would be reconsidered upon receipt of a Medicare 
review.  
 
Under the Employer Benefit Plan, custodial care constitutes services that assist an individual to 
meet the activities of daily living.  The Complainant’s daughter stated that in January 1999 she 
received an EOB statement from the Respondent’s insurance carrier indicating that the care 
provided by the home health care agency was denied because it was custodial and therefore not a 
covered service.  Upon receipt of this statement, the Complainant’s daughter contacted the home 
health agency on January 29, 1999, to request that the custodial care be terminated, and such 
coverage was terminated on that date.  
 
The Respondent has denied coverage for the custodial services provided to the Complainant 
from February 10, 1998, through January 29, 1999.   
 
Although Funds’ staff requested copies of the home health care notes for the period in dispute, 
only notes for October 1998 through January 29, 1999, were submitted. 
 
 Dispute 
 
Is the Respondent required to provide coverage for the care provided to the Complainant by the 
home health service agency? 
 
 Positions of the Parties 
 
Position of the Complainant: The Respondent is required to provide coverage for the services 
provided by the home health care agency because the services were approved by the Respondent. 
 
Position of the Respondent: The Respondent is not required to provide coverage for the services 
provided by the home health care agency because of the following: 1) custodial care is expressly 
excluded under the Employer Benefit Plan; 2) only home health services were authorized, and 
those charges were paid for; and 3) the specific type of home health service that was to be 
provided by the agency was not discussed by either the agency or the insurance carrier. 
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 Pertinent Provisions 
 
Article III. A. (6) (a), b, and (c) of the Employer Benefit Plan states: 
 

Article III Benefits 
 
 A.  Health Benefits 
 
  (6) Home Health Services & Equipment 
 

  (a) General Provisions 
 

  Benefits are provided for home health services, including nursing  
  visits by registered nurses and home health aides, and various kinds of  
  rehabilitation therapy, subject to the following conditions and approval of  
  the Plan Administrator. 

 
 1. The Beneficiary must be under the care of a physician. 

 
 2. The Beneficiary's medical condition must require skilled nursing  

  care, physical therapy, or speech therapy at least once in a 60-day period. 
 

 3. The physician must initiate a treatment plan and specify a 
diagnosis, the Beneficiary's functional limitations and the type and 
frequency of skilled services to be rendered. 

 
 4. The Beneficiary must be confined to his home.  The services must  

  be provided by a certified home health agency. 
 
   (b)   Physical and Speech Therapy 
 
    Benefits are provided for physical and speech therapy services at  
   home when prescribed by a physician to restore functions lost or reduced  
   by illness or injury.  Such services must be performed by qualified   
   personnel.  When the Beneficiary has reached his or her restoration  
   potential, the services required to maintain this level do not                         
                                    constitute covered care. 
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  c) Skilled Nursing 
 

  Benefits are provided for skilled nursing care rendered by a  
   registered nurse as a home health service when a Beneficiary's 
condition    has not stabilized and a physician concludes that the 
Beneficiary must be    carefully evaluated and observed by a registered 
nurse.  The Plan     Administrator may request an evaluation 
visit to the Beneficiary's home.  

 
* * * 

 
 Article III. A. (11) ( a) 8. of the Employer Benefit Plan states: 
 
Article III A. (11) (a) 8. provides: 
     Article III Benefits 
 
 A.  Health Benefits 
   
  (11) General Exclusions 
 

  (a) In addition to the specific exclusions otherwise contained in the  
  Plan, benefits are also not provided for the following: 
 

* * * 
 
  8. Custodial care, convalescent or rest cures. 
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Discussion 

 
Article III. A. (6) of the Employer Benefit Plan provides that benefits for home health services, 
including visits by registered nurses and home health aides, are provided under certain 
circumstances.  Benefits are provided, for example, to a Beneficiary whose medical condition 
requires skilled nursing care, physical therapy or speech therapy at least once in a 60-day period. 
 Benefits for custodial care, however, are specifically excluded under Article III. A. (11) (a) 8. of 
the Employer Benefit Plan. 
 
Skilled nursing care is generally considered to encompass those services that are reasonable and 
necessary for the treatment of an illness or injury.  Skilled nursing care must be performed by or 
under the direct supervision of a licensed nurse if the safety of the patient is to be assured and the 
medically desired result is to be achieved.  Custodial care is a lower level of care and constitutes 
services that assist an individual to meet the activities of daily living (i.e. personal care, feeding, 
and toileting).  The Funds’ Medical Director has reviewed the evidence submitted in this case 
and has determined that the care delivered was custodial in nature.  
 
According to the Complainant, prior approval was given by the Respondent’s insurance carrier to 
the home health agency for the care provided.  While the Respondent acknowledges that its 
insurance carrier approved coverage for home health services, the Respondent denies that it 
provided approval for custodial care because custodial care is not covered under the Employer 
Benefit Plan.  A review of the form completed by the home health agency representative who 
spoke with the Respondent’s insurance carrier concerning the coverage in question makes no 
reference to custodial care.  In fact, the only reference with regard to the type of care discussed is 
that the home health agency had to provide a copy of its nursing notes which described the care 
provided.   
 
In ROD 81-655, the Trustees reviewed a case in which the question was raised as to whether  
prior authorization for coverage had been provided for a service that is not covered under the 
Plan.  The Complainant in ROD 81-655 underwent oral surgery, a non-covered benefit.  The 
Trustees found that “Under usual circumstances, the Employer would thus not be required to 
provide coverage for this surgery.  However, because the Complainant requested and received 
prior written assurances of coverage for these procedures from the Employer’s insurance carrier, 
the Trustees have determined that the Employer should be responsible for the charges relating to 
these procedures.”   
  
In the present case, the Funds’ Medical Director has determined that the services provided by the 
home health agency for the period of October 1998 through January 1999, the only period for 
which treatment records were provided, were custodial in nature.  Under usual circumstances, the 
Employer would not be required to provide coverage for these services.  Records of the home 
health agency and the insurance carrier reflect, however, that the home health agency was 
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informed by the insurance carrier in February 1998 that home health services are a covered  
 
 
benefit under the Employer Plan, that there was no deductible, that prior authorization was not 
required and that the home health agency would only be required to submit its nursing notes and 
itemized bills to the insurance carrier.  There is no evidence that a treatment plan specific to the 
type or level of care that would be provided to the Complainant was discussed between the 
insurance carrier and the home health agency at any time.  Based on the February 1998 telephone 
call, the home health agency continued to provide services to the Complainant.  Subsequently, 
the insurance carrier denied a number of claims submitted by the home health agency pending 
receipt of a medical review.  Based on the documentation in the file, the insurance carrier did not 
deny any of the claims submitted by the home health agency on the basis that the care was 
custodial during the period of February 1998 through January 1999 until December 1999.  When 
the Complainant’s daughter learned in January 1999, however, that the home health agency’s 
services were considered to be custodial in nature, the home health agency’s services were 
immediately terminated.    
 

Opinion of the Trustees 
 
Considering all the facts in this dispute, the Trustees are of the opinion that the Respondent is 
responsible for payment of the charges incurred by the Complainant for the home health services 
provided to the Complainant during the period of February 10, 1998, through January 29, 1999.  
  
 


