
____________________________________________________________________________ 
 
 OPINION OF TRUSTEES 
____________________________________________________________________________ 
 
 In Re 
 
Complainant:     Employee 
Respondent:      Employer   
ROD Case No:   98-032  - May 23, 2007 
 
Trustees:  Micheal W. Buckner, A. Frank Dunham, Michael H. Holland, and   
   Elliot A. Segal. 
 

Background Facts 
 
 
The Complainant is a classified Employee of the Respondent, a signatory Employer.  The 
Complainant has a son from a previous marriage whose date of birth is January 14, 1984, and 
who lives with the Complainant’s ex-wife.  According to a court order dated July 24, 1992, the 
Complainant pays $250 per month in child support for his son.  The order also states that the 
Complainant “will maintain the [child] on his insurance at his place of employment and the 
parties will equally divide any medical, dental, optical or prescription drug expense for the 
[child] not covered by the insurance.”   
 
According to the Respondent, because the Complainant failed to list his son as a dependent 
during a re-enrollment period for health benefits coverage, the Respondent terminated coverage 
for the Complainant’s son.  Subsequently, when the Complainant requested that the Respondent 
reinstate coverage for his son, the Respondent requested that the Complainant submit evidence 
that he provides over one-half of his son’s monthly support.  The Respondent states that 
coverage for the Complainant’s son has not been reinstated because the Complainant has failed 
to provide the information needed to determine if the Complainant provides over one-half of the 
child’s support.  In addition, the Respondent states that the court order submitted by the 
Complainant does not require coverage for the Complainant’s son because the order does not 
meet the requirements of Section 609 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA) for recognition as a qualified medical child support order. 
 
 Dispute 
 
Is the Respondent required to provide health benefits coverage for the Complainant's son? 
 
 Positions of the Parties 
 
Position of the Complainant:  The Respondent is required to provide health benefits coverage for 
the Complainant's son because a child support court order is sufficient to establish one-half 
support.  Trustee decisions in Q&A H-14, Q&A H-2, ROD 81-300, and ROD 81-335 supports 
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this position.  Furthermore, the Respondent is required to provide coverage for the 
Complainant’s son because the Complainant’s court order states that the Complainant is the 
required to provide health benefits coverage for his son.  
 
Position of the Respondent: The Respondent is not required to provide health benefits coverage 
to the Complainant’s son because the son lives with the Complainant's ex-wife and the 
Complainant has not submitted sufficient documentation to establish that he provides over one-
half of his son’s support.  Furthermore, the court order submitted by the Complainant does not 
meet the requirements of Section 609 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA), and thus, is not a qualified medical child support order required to be recognized by 
the Employer Plan. 
 
 
 Pertinent Provisions 
 
Article I (1), (2), (4) and (7) of the Employer Benefit Plan provide: 
 
 Article I - Definitions 
 

The following terms shall have the meanings herein set forth: 
 

(1) "Employer" means (Employer's Name). 
 

(2) "Wage Agreement" means the National Bituminous Coal Wage 
Agreement of 1998, as amended from time to time and any successor 
agreement. 

 
(4) "Employee" shall mean a person working in a classified job for the 

Employer, eligible to receive benefits hereunder. 
 

(7) "Dependent" shall mean any person described in Section D of Article II 
hereof. 

 
Article II D. (2) of the Employer Benefit Plan provides: 
 
 Article II - Eligibility 
 

The persons eligible to receive the health benefits pursuant to Article III are as follows: 
 

D. Eligible Dependents 
 

Health benefits under Article III shall be provided to the following members of 
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the family of any Employee, Pensioner, or disabled Employee receiving health 
benefits pursuant to paragraphs A, B, or C of this Article II: 

 
(2) Unmarried dependent children of an eligible Employee or Pensioner who 

have not attained age 22; 
 

For purposes of this paragraph D, a person shall be considered dependent upon an 
eligible Employee, Pensioner or spouse if such Employee, Pensioner, or spouse 
provides on a regular basis over one-half of the support to such person. 

 
Article III D. (4) of the 1998 Employer Benefit Plan provides: 
 

Article III-Benefits 
 

  D.  General Provisions 
 

* * * 
 

   (4) Qualified Medical Child Support Orders 
 

The Plan shall comply with the provisions of Section 609 of 
ERISA as amended by the Consolidated Omnibus Budget 
Reconciliation Act of 1993 (“COBRA 1993”). 

 
 
Q&A H-2 (81) provides: 
 
 H-2 (81) 
 
 
Subject: HEALTH BENEFITS; Dependency Determination, Support 
 
Reference: (5OB) II C; (74B) II C 
 
Question: 
 
What are the guidelines for determining the eligibility of persons for health benefits as 
dependents of disabled employees and pensioners? 
 
Answer: 
 
In general, a person is considered dependent on a participant if the participant regularly provides 
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over one-half of the person's support.  Support includes the fair rental value of lodging, 
reasonable cost of board, clothing, miscellaneous household services and education expenditures, 
excluding scholarships.  Support is not limited to necessities. 
 
Support is regular if it is provided on a yearly basis. 
 
Guidelines for determining dependency of family members of participants for health benefit 
coverage purposes are as follows: 
 
     * * * 
 
(2) Unmarried or divorced dependent children who have not attained age 22 (including 

stepchildren, adopted children and illegitimate children):  The children of a participant 
are considered to be dependent upon the participant if the participant provides over one-
half of the children's support, as defined above, or is under Court Order to provide over 
one-half of the children's support. 

 
 
 
Q & A H-14 (81) provides: 
 H-14 (81) 
 
 
 
Subject: HEALTH BENEFITS; Death Benefits; Separation, Divorce 
 
Reference: (50B) II C, II D, III B; (74B) II C, II D, III B(2) 
 
 
Question: 
 
If a participant and his spouse are separated, or divorced, what is the health and death benefit 
status of the spouse and any otherwise eligible dependents living with the spouse? 
 
 
Answer: 
 
A separated spouse is eligible for health and death benefit coverage only if the participant is 
regularly providing support sufficient to establish dependency, as defined in Q&A H-2, or is 
under Court Order to provide such support. 
 
A divorced spouse is not eligible for health and death benefit coverage. 
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The participant's children, living with a separated or divorced spouse, are eligible for health and 
death benefit coverage as long as the participant provides support sufficient to establish their 
dependency, as defined in Q&A H-2, or is under Court Order to provide such support. 
 
 
 Discussion 
 
Under Article II. D. (2) of the Employer Benefit Plan, health benefits are provided to an eligible 
Employee’s unmarried dependent children who have not attained age 22.  Article II. D. provides 
that children are considered dependent upon the eligible Employee if such Employee regularly 
provides over one-half of the child's support.  Furthermore, a participant’s children who live with 
a separated or divorced spouse are eligible for health benefits coverage as long as the participant 
provides support sufficient to establish their dependency as defined in Q&A H-2 (81), or is under 
court order to provide such support.  (See RODs 84-020, 84-043, 84-045, and 88-009.)  Support 
includes the fair rental value of lodging, and the reasonable cost of board, clothing, 
miscellaneous household services and education expenditures; support is not limited to 
necessities.  (See ROD 93-060.)    
 
The Trustees have previously concluded that an Employer may require Employees to furnish 
reasonable available information at reasonable intervals to establish, update, or verify date of 
birth, marital status, and dependency of a spouse or a dependent.  (See ROD 88-500.)   
 
In addition to the provisions addressed above, Article III D. (4) of Employer Benefit Plan was 
added under the 1993 National Bituminous Coal Wage Agreement to comply with the provisions 
of Section 609 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA), which was 
amended on August 10, 1993.  This amendment to ERISA establishes the obligations of group 
health plans to extend health care coverage to a child of a non-custodial parent who is named in a 
qualified medical child support order (QMCSO).  Article III D. (4) states that the Plan shall 
comply with the provision of Section 609 of ERISA.  Therefore, with the addition of Article III 
D. (4), there are two provisions under the Employer Benefit Plan that may be applied to 
determine a child’s eligibility for coverage: Article II D. and Article III D. (4).  Whether the 
Complainant’s son is eligible for coverage under Article III D. (4) will be reviewed first.  
 
Under Article III D. (4), health benefit coverage will be provided to a child named in a QMCSO. 
To be recognized as a QMCSO, a medical child support order must provide the following 
information: 1) the name and last known mailing address (if any) of the participant and the name 
and mailing address of each alternate recipient covered by the order; 2) a reasonable description 
of the type of coverage to be provided or the manner in which the coverage will be determined; 
3) the period to which the order applies; and 4) each plan to which the order applies.  According 
to Section 609(a) of ERISA, determining whether such requirements are present in an order is 
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the obligation of the plan administrator.  In this case, the Respondent has reviewed the court 
order governing the Complainant’s divorce and has determined that it is not a qualified order.   
 
The order states that “The [Complainant] will maintain the [child] on his insurance at his place of 
employment and the parties will divide equally any medical, dental, optical or prescription drug 
expenses for the [child] not covered by insurance.”  This paragraph does not satisfy the 
requirements of a QMCSO as discussed above.  For example, it does not list the period to which 
the order applies, nor does it provide the name of the plan to which the order applies.  Thus, the 
order is not a QMCSO and the Respondent is not required to provide coverage under Article III 
D. (4) of the Employer Benefit Plan pursuant to it.   
 
As to the eligibility of Complainant’s child under Article II D., the Complainant argues that the 
Respondent is required to provide coverage for his son because the court order requires that the 
Complainant maintain the child on his insurance.  The Complainant cites RODs 81-300 and 81-
335 to support his claim.  These RODs, however, primarily address an employer’s right to 
request information to establish dependency, and do not support the Complainant’s argument 
that a court order providing for coverage is sufficient to establish eligibility.  In RODs 84-020 
and 84-045, the Trustees specifically addressed the issue of a child’s eligibility for health 
benefits coverage based on a court order which stated that a child was to be covered, and found 
that “A participant under court order to supply health benefits to children residing outside the 
household must ultimately show that his children meet the criteria for dependency as established 
in Q&A H-2 (81) in order for them to be considered eligible for health benefits coverage under 
the Employer Plan."  Consequently, a court order that requires an Employee to provide coverage 
for a child who does not reside with the Employee is insufficient in and of itself to establish that 
the child meets the eligibility requirements to receive coverage under the Employer Benefit Plan, 
unless, as discussed above, the order qualifies as a QMCSO.  If the court order does not qualify 
as a QMCSO, additional documentation must be presented to establish the fact that the 
Employee provides over one-half of the child’s support as is required by Article II D. of the 
Employer Plan. 
 
To determine whether an Employee provides over one-half support for a child who does not live 
with the Employee, Q&A H-2 requires a review of the costs incurred to maintain the child in the 
child’s home.  In connection with this dispute, the Complainant submitted information 
concerning the support that he provides his son.  Based on the documentation submitted, Funds' 
staff has calculated that the yearly household expenses for the household in which the 
Complainant’s son resides totals approximately $23,592.00.  The household consists of the five 
people including the Complainant’s son and ex-wife; therefore, each person's pro rata portion of 
these expenses is $4,718.40.  The Complainant also submitted information concerning expenses 
attributable solely to the Complainant's son, which totals $360.  Therefore, the Complainant's 
son's pro rata portion of household expenses, added to his claimed direct personal expenses, 
equals a total annual expense of approximately $5078.40, half of which totals $2,539.20. 
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In determining one-half support, a dependent’s earnings are also taken into consideration.  (See 
RODs 81-408, 81-433, 81-469 and 93-060.)  The Complainant's son is employed at a local 
grocery store and earns approximately $3,198.00 gross income per year.  The Complainant’s 
son’s earnings provide approximately 62% of his annual support requirement.  Because the 
Complainant’s son’s earnings comprise more than 50% of his annual support, the Complainant is 
not providing over one-half of his son’s support.  Consequently, based on the information 
submitted, the Respondent is not required to provide health benefits coverage for the 
Complainant’s son under Article II D., because the Complainant is not providing over one-half 
support to his son. 
 
The Complainant also argues that because his divorce decree states that he is to pay child 
support, he automatically meets the requirements under Q&A H-2 and Q&A H-14 concerning 
one-half support.  Q&A H-2 states that an unmarried dependent child is “considered to be 
dependant upon the participant if the participant provides over one-half of the children’s support 
. . . or is under Court Order to provide over one-half of the Children’s support.”  Q&A H-14 has 
similar language.  These Q&As do not state that medical coverage is required simply because a 
court order requires the payment of child support.  Rather, they state that a court-ordered child 
support payment may be the figure used to determine whether the participant provides over one-
half of the child’s support (the cost to maintain the child in a household).  The mere fact that a 
participant is required to pay child support (of any amount) is insufficient to establish that the 
participant provides over one-half support.  The Complainant still is required to prove that the 
court ordered amount is over one-half of the dependent’s support. 
 

Opinion of the Trustees 
 
Based on the information submitted, the Respondent is not required to provide coverage for the 
Complainant’s son.  
 


