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 OPINION OF TRUSTEES 
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 In Re 
 
Complainant: Employee 
Respondent:  Employer 
ROD Case No:  84-028 - July 29, 1985 
 
 
Board of Trustees: Joseph P. Connors, Sr., Chairman; Paul R. Dean, Trustee;, William B. Jordan, 
Trustee; William Miller, Trustee; Donald E. Pierce, Jr., Trustee. 
 
Pursuant to Article IX of the United Mine Workers of America ("UMWA") 1950 Benefit Plan 
and Trust, and under the authority of an exemption granted by the United States Department of 
Labor, the Trustees have reviewed the facts and circumstances of this dispute concerning the 
provision of health benefits coverage for a disabled dependent by the Employer under the terms 
of the Employer Benefit Plan and hereby render their opinion on the matter. 
 
 Background Facts 
 
The Complainant states that his daughter, who was born on March 5, 1945 and has suffered from 
diabetes since she was nine years old, is disabled because of her physical condition and should 
be provided with health benefits coverage as an adult dependent under the Employer Benefit 
Plan. In support of his claim, the Complainant has stated that his daughter was previously 
covered as an adult dependent under the Funds-administered health benefit program from 1967, 
when she attained age twenty-two, through 1978. Funds' historical claims payment records show 
that the Complainant's daughter was covered as an adult dependent between the ages of eighteen 
(18) and twenty-two (22), consistent with the requirements of Trustee Resolution 52, enclosed 
herein, which governed eligibility for health benefits at that time. No medical evidence is 
available to indicate the extent of her physical impairment during that period, and no claims were 
paid by the Funds on her behalf for services after January 10, 1966. Since that time her condition 
has worsened, resulting in the amputation of a toe, a kidney transplant and, most recently, a heart 
attack. 
 
The Complainant's daughter was married in June 1979, and was divorced in July 1980. She has 
resided with her parents since that time, with the exception of brief visits with friends who live 
near the medical facilities where she stays during periods of treatment. 
 
The Respondent provided benefits coverage for the Complainant and his dependents, including 
his daughter, from the inception of the Employer Benefit Plans in 1978 through January 31, 
1985. The Respondent claims that it provided coverage to the daughter as an adult dependent in 
error, and that it never obtained evidence that would indicate when she became disabled. 
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In addition, the Respondent has questioned whether the daughter currently meets the residency 
requirements, citing addresses listed on various invoices for medical services. Finally, the 
Respondent contends that because of her marriage, the daughter ceased to be dependent on her 
father in 1979. 
 
 Dispute 
 
Is the Respondent responsible for the provision of health benefits coverage for the Complainant's 
daughter as a disabled adult dependent? 
 
 Position of the Parties 
 
Position of the Complainant: The Respondent is responsible for providing health benefits 
coverage for his disabled daughter. 
 
Position of the Respondent: The Complainant's daughter is not an eligible dependent as defined 
by the Employer Benefit Plan because (1) the Respondent does not have evidence that she was 
disabled at age 22, (2) she was married from June 16, 1979 to July 2, 1980 and (3) she does not 
reside in the same household as the Complainant. 
 
 Pertinent Provisions 
 
 Resolution No. 52 
 
I A.3. of Trustee Resolution No. 52 (effective July 1, 1960 to January 19, 1967) provides: 
 
 Article I - Eligibility 
 

A. The following persons shall be eligible for benefits herein provided for hospital 
and medical care, subject to the provisions of Paragraph B of this Paragraph I: 

 
3. Unmarried incapacitated children whose incapacity antedates their 

eighteenth (18) birthday for the duration of such incapacity, but not to 
exceed age twenty-one (21), and are dependent upon and are and have 
been living with the miners in their households continuously for one (1) 
year next preceding application for benefits herein provided. 

 
Article I, (1), (2), (5) and (7) of the Employer Benefit Plan provides: 
 
 Article I - Definitions 
 

The following terms shall have the meanings herein set forth: 
 

(1) "Employer" means (name of company). 
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(2) "Wage Agreement" means the National Bituminous Coal Wage Agreement of 
1984, as amended from time to time and any successor agreement.... 

 
(4) "Employee" shall mean a person working in a classified job for the Employer, 

eligible to receive benefits hereunder. 
 

(5) "Pensioner" shall mean any person who is receiving a pension... under the 1974 
Pension Plan (or any successor thereto), whose last classified signatory 
employment was with the Employer subject to the provisions of Article II B of 
this Plan. 

 
(7) "Dependent" shall mean any person described in Section D of Article II hereof. 

 
Article II D. (5) of the Employer Benefit Plan provides: 
 
 Article II - Eligibility 
 

D. Eligible Dependents 
 

Health benefits under Article III shall be provided to the following members of 
the family of any Employee, Pensioner, or disabled Employee receiving health 
benefits pursuant to paragraphs A, B, or C of this Article II: 

 
(5) Dependent children (of any age), of an eligible Employee, Pensioner or 

spouse, who are mentally retarded or who become disabled prior to 
attaining age 22 and such disability is continuous and are either living in 
the same household (residence) with such Employee or Pensioner or are 
confined to an institution for care or treatment. Health benefits for such 
children will continue as long as a surviving parent is eligible for health 
benefits. 

 
Question and Answer (Q&A) H-6 (81) (part 1) provides: 
 
Subject:  HEALTH BENEFITS; Disabled Children  H-6 (81) 
Reference:  (50B) II C(5), II D; (74B) II C(5), II D 
 
Question: 
 
Certain dependent children (of any age) are eligible for health benefits if they are mentally 
retarded or become disabled prior to attaining age 22 and such disability is continuous. 
 
(1) What is the standard for determining whether the dependent child is "mentally retarded or 

disabled"? 
 
Answer 
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(1) A person is "mentally retarded or disabled" if the person has any professionally 

determinable physical, mental, or psychological impairment which precludes the person's 
living or functioning independently of his/her parent(s) or an institution. 

 
 Discussion 
 
In his statement of dispute, the Complainant states that the UMWA Health and Retirement Funds 
provided his daughter with health benefits coverage from her 22nd birthday in 1967 until 1978, 
when the Respondent became responsible for providing health benefits coverage for its 
Employees and their eligible dependents. However, Funds' records indicate that it provided 
benefits coverage to her as an "unmarried incapacitated child" only from the time she was 18 
until she became 22,in accordance with the regulations contained in Resolution 52 in effect at 
that time. While such coverage suggests that the daughter had an "incapacitating" physical 
problem prior to age twenty-two, the Plan Administrator is not bound by a prior eligibility 
determination. 
 
Currently, Article II. D (5) of the Employer Benefit Plan stipulates that health benefits coverage 
will be provided to dependent children of any age who are mentally retarded or who become 
disabled prior to attaining age 22, and whose disability is continuous. In Q&A H-6 (81), the 
Trustees determined that a dependent child is "mentally retarded or disabled' if the person has 
any professionally determinable physical, mental, or psychological impairment which precludes 
the person's living or functioning independently of his/her parent(s) or an institution." 
 
In response to this request for Resolution of Dispute, medical records were obtained from 
attending physicians and providers in an effort to determine whether the Complainant's daughter 
was disabled prior to attaining age 22, as defined by the current provisions of Q&A H-6 (81). A 
physician who attended the Complainant's daughter from the onset of her diabetic condition until 
1964 stated that at age 18 she was not disabled. This physician could not establish the age at 
which she became disabled, but considered her to be so when he treated her again in January 
1981. These records were reviewed by a Fund's Medical Consultant who concluded that there is 
insufficient evidence to establish that she was disabled prior to age 22. Therefore, in accordance 
with the provisions of Article II. D (5) of the Employer Benefit Plan, the Complainant's daughter 
is not eligible to receive health benefits coverage. The issues raised by the Respondent regarding 
the daughter's marriage and her actual place of residence, therefore, need not be addressed. 
 
 
 Opinion of the Trustees 
 
The Respondent is not responsible for providing health benefits coverage for the Complainant's 
daughter. 


